Overgewicht vermindert vruchtbaarheid van zowel vrouwen als mannen

Geplaatst op 23-11-2017

Dat overgewicht de kans op het ontwikkelen van Diabetes, een hoge bloeddruk, het Metabool Syndroom en hart- en vaatziekten vergroot is alom bekend. Minder bekend is dat overgewicht een negatieve invloed heeft op de vruchtbaarheid. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen.

Overgewicht kan bij vrouwen een verandering in de hormoonhuishouding veroorzaken die de functie van de eierstokken verstoort. Belangrijk hierbij is de vetverdeling in het lichaam. Ophoping van vet rond de buik zorgt voor grotere problemen dan ophoping van vet rond de heupen en de benen.

Bent u een vrouw en heeft u een middelomtrek van 88 cm of meer? Dan neemt uw risico op een verminderde vruchtbaarheid heel snel toe. Dit komt doordat in buikvet het geslachtshormoon testosteron wordt aangemaakt. Testosteron wordt door uw lichaam omgezet in het hormoon oestrogeen. Normaliter stijgt de hoeveelheid oestrogeen alleen als er een eiblaasje groeit. Wanneer uw oestrogeenspiegel door een teveel aan buikvet chronisch verhoogd is, denkt uw lichaam continue dat er een groeiend eiblaasje is. Als reactie hierop maakt uw lichaam geen Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) aan. FSH is een hormoon dat uw eierstokken stimuleert om een eiblaasje te laten rijpen. Wanneer dit door een tekort aan FSH niet gebeurt, vindt er geen eisprong plaats.

Een ander gevolg van overgewicht is dat uw lichaam meer moeite moet doen om uw bloedsuikerspiegel op peil te houden. Om dit te bewerkstelligen maakt uw pancreas (alvleesklier) meer insuline dan normaal aan.  Ook deze chronisch verhoogde insulinespiegel heeft gevolgen voor uw vruchtbaarheid. Het zorgt voor een daling van de hoeveelheid SHBG (Sex Hormone Binding Globuline). Dit hormoon zorgt voor het transport van testosteron door de bloedbaan. Een daling van SHBG zorgt voor een stijging van de testosteronspiegel en een stijging van de testosteronspiegel zorgt weer voor aanmaak van meer oestrogeen. Hiermee is de negatieve spiraal rond.

Een ander belangrijk aspect is dat een chronisch verhoogde insulinespiegel een stijging van de hoeveelheid LH (Luteïniserend Hormoon) met zich meebrengt. Hierdoor zijn uw eierstokken zelf minder goed in staat om eiblaasjes te laten groeien.

Behalve dat overgewicht een negatieve invloed heeft op de vruchtbaarheid van vrouwen, blijven ook mannen niet buiten schot. Overgewicht en obesitas zorgen bij mannen (onafhankelijk van andere leefstijlfactoren) voor een lagere zaadkwaliteit. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat een te hoog lichaamsgewicht een negatieve invloed op zowel de hoeveelheid zaadcellen als de beweeglijkheid ervan heeft.

Mensen met een verminderde vruchtbaarheid en overgewicht hoeven niet eens zoveel af te vallen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Een gewichtsvermindering tussen de 5 en 10% kan al voldoende zijn.

Heeft u (al langere tijd) een kinderwens maar ook overgewicht? Neem dan contact op voor het maken van een afspraak. Met een gezonder gewicht vergroot u de kans om zwanger te worden aanzienlijk. Daarbij worden voor vrouwen de risico's die overgewicht tijdens een zwangerschap met zich meebrengt beperkt.