Multidisciplinair programma inzet bij verminderde vruchtbaarheid

Geplaatst op 24-01-2018

Op 1 februari 2018 bestaat PARAMEDIC12 jaar. In deze periode heb ik een schat aan ervaring opgedaan in de begeleiding van koppels met een (al langer bestaande) kinderwens.

Tijdens een van mijn eerste opleidingen hoorde ik docenten en medecursisten uit hogere jaren vaak enthousiast praten over het behandelen van zowel vrouwen als mannen met een verminderde vruchtbaarheid met Voetreflexologie (er is sprake van een verminderde vruchtbaarheid wanneer een koppel na 1 jaar proberen, niet spontaan zwanger is geworden).

Na mijn diplomering ben ik - wanneer er sprake was van een verminderde vruchtbaarheid - deze therapievorm gaan toepassen, met wisselend resultaat. Gelukkig kwam het onderwerp vruchtbaarheid in al mijn vervolgopleidingen weer aan bod en ben ik in de praktijk de pareltjes uit alle therapievormen die ik tot mijn beschikking heb gaan combineren en kreeg meer resultaat.

Deze multidisciplinaire aanpak spitst zich toe op de persoon in kwestie en bestaat uit een combinatie van therapievormen;

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat er door een teveel aan buikvet een sneeuwbal aan hormonale verstoringen kan ontstaan waardoor er uiteindelijk geen eisprong plaatsvindt. Ook is bewezen dat (licht) overgewicht ervoor zorgt dat het lichaam meer moeite moet doen om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Om dit toch te bewerkstelligen maakt de pancreas (alvleesklier) meer insuline dan normaal aan. Ook deze chronisch verhoogde insulinespiegel (de medische term is Hyperinsulinemie) heeft een negatieve invloed op uw vruchtbaarheid; het kan er uiteindelijk voor zorgen dat uw eierstokken minder goed in staat zijn om eiblaasjes te laten groeien.

De combinatie van  genoemde therapievormen, het verminderen van buikvet en het opheffen van insulineresistentie kunnen ervoor zorgen dat het sneeuwbaleffect aan hormonale verstoringen wordt opgeheven en uw vruchtbaarheid verbetert.

Vooral bij vrouwen met een middelomtrek van 88 cm of meer neemt het risico op een verminderde vruchtbaarheid heel snel toe. Zoals gezegd blijven ook mannen niet buiten schot. Een teveel aan buikvet en (licht) overgewicht verhoogt - onafhankelijk van andere leefstijlfactoren die de vruchtbaarheid verminderen - het risico op een lagere zaadkwaliteit; niet alleen de hoeveelheid zaadcellen neemt af, ook de beweeglijkheid vermindert.

Heeft u (al langere tijd) een kinderwens en is een spontane zwangerschap na een jaar proberen uitgebleven? Neem dan eens contact met me op. We kunnen dan bezien wat ik voor u kan betekenen.