Gratis inloopspreekuur Hyperinsulinemie, Prediabetes en Diabetes

Geplaatst op 07-11-2017

Op dinsdag 14 november is het Wereld Diabetesdag. Op dit moment hebben naar schatting ruim 1,2 miljoen Nederlanders Diabetes (1 op de 14 Nederlanders) en hier komen wekelijks zo’n 1.200 (!) nieuwe patiënten bij. Negen van de tien mensen met Diabetes hebben Diabetes type 2.

Ik ben van mening dat deze trend gekeerd kan worden als er meer aandacht besteed wordt aan preventie en het voorstadium van Diabetes type 2. Diabetes type 2 heb je niet van de ene dag op de andere, daar gaat een (jarenlange) periode aan vooraf waarin het lichaam steeds ongevoeliger wordt voor het signaal dat insuline afgeeft.

In deze periode raakt uw insulinespiegel chronisch verhoogd terwijl uw glucosespiegel nog normale waarden laat zien (de medische term hiervoor is Hyperinsulinemie). Bij een vingerprik waarmee uw bloedsuikerspiegel wordt bepaald lijkt er niets aan de hand maar het ontwikkelen van Diabetes type 2 ligt op de loer en is alleen nog een kwestie van tijd.

Gelukkig zijn de symptomen van Hyperinsulinemie heel herkenbaar. De belangrijksten zijn;

  • overgewicht waarbij het gewicht vooral rond het middel wordt vastgehouden. Vrouwen verliezen eerst hun taille en krijgen later het zogeheten “appelmodel”. Bij mannen beginnen de symptomen met het ontwikkelen van “zwembandjes” die later verworden tot een “bierbuik”.
  • Mensen met Hyperinsulinemie hebben vaak honger, vooral na een koolhydraatrijke maaltijd met brood, (wit) meel, aardappelen, rijst of pasta.
  • In de meeste gevallen is het gewicht langzaam toegenomen en valt men door extra beweging nauwelijks af.
  • Hyperinsulinemiepatiënten zijn vaak moe terwijl daar eigenlijk geen aanleiding voor is of ze kampen met slaap- en/of concentratiestoornissen.
  • Ze hebben last van hun gewrichten of steeds terugkerende ontstekingen als bijholteontsteking.
  • In meerdere studies is aangetoond dat Hyperinsulinemie de kans op hart- en vaatziekten vergroot en zorgt voor een hoge bloeddruk, verhoogde cholesterolspiegels en verhoogde triglyceriden (bloedvetten) in het bloed.
  • Daarnaast verstoort Hyperinsulinemie de hele hormoonhuishouding waardoor vrouwen menstruatie- of overgangsklachten kunnen ontwikkelen. Ook speelt deze stofwisselingsstoornis meer dan eens een rol bij het uitblijven van een zwangerschap.
  • Daarbij komt het veelvuldig voor dat mensen hun “drive” kwijtraken, lusteloos of ronduit depressief worden”.

Aangezien ook ik op 14 november a.s. mijn steentje bij wil dragen aan het vroegtijdig opsporen van de stofwisselingsstoornis die uiteindelijk tot Diabetes type 2 zal leiden, organiseer ik in samenwerking met DieetPlan! een gratis inloopspreekuur. Belangstellenden kunnen tussen 10.00 en 11.30 en van 19.00 tot 20.30 uur zonder afspraak binnenlopen.

Mocht uit verschillende tests Hyperinsulinemie, Prediabetes of Diabetes blijken, dan informeer ik u graag over de mogelijkheden deze stofwisselingsstoornissen op een natuurlijke manier om te keren.

Wilt u op 14 november liever tijd reserveren? Neem dan contact met me op via het contactformulier. Bellen kan natuurlijk ook, het nummer is 050-4090819.